Våra aktiviteter

Frukostföredrag 22 november 2014

I böckers värld - Föredrag av Monika Brohed.

Lördagen 22 november 2014 fick vi vara med om ett intressant och givande föredrag. Monika Brohed skildrade sitt livs arbete från bibliotekarie till författarskap och bokförlag.

Så här berättar hon:

I böckernas värld är en bra titel på berättelsen om mitt liv.

Jag växte upp i Stockholm och både far och farbror var författare. Böckerna trängdes på bord och i hyllor.- På 1930-talet flyttade farfar (då i 60-årsåldern) till Spanien och köpte gård. Vid spanska inbördeskriget tvingades familjen lämna huset och ta sig hem till Sverige igen. Min farbror var under 30- 40- 50-talen reporter på DN och skönlitterär författare med författarlön. Far var mindre framgångsrik, gav ut två böcker och blev sen översättare av sydamerikansk litteratur. Han introducerade t.ex. Vargas Llosa som fick Nobelpris 2010.Eftersom far arbetade hemma och mor var familjeförsörjare växte jag upp med en hemmapappa vilket var ovanligt då.

Efter student och universitet blev det utbildning på Kungliga Biblioteket och senare på Bibliotekshögskolan. Hela arbetslivet fram till pensioneringen var också fyllt av böcker! Först på det blivande universitetsbiblioteket i Linköping och sedan på Göteborgs UB. Där blev böcker mest fysiska föremål, som skulle tas om hand och ordnas efter system.

En ny period i boklivet inleddes när jag, tillsammans med en arbetskamrat ( och senare make, Lennart Brohed med rötter i Lysekil och prästson) startade Slussens bokförlag 1987. Vi ville ha en egen verksamhet och gav ut böcker i krishantering. Ett 15-tal titlar kom ut och så småningom ville vi också skriva själva. Vi flyttade till Lysekil 2001 och har gett ut 11 deckare i serien om överkonstapel Göran Persson i Lysekil och en separat roman om ventilationsingenjör Eskil Svensson. Lennart står för det litterära skapandet och jag för det redaktionella. Idag är vår tvårummare lika proppad med böcker som mitt barndomshem var. Kartonger, kartonger!

Vid pennan Ulla Magnus Lindbom                                                                                                


Monika Rudbeck Brohed 2014

Frukostföredrag 18 oktober 2014

Cheyenne Röckner berättar om sitt liv och arbete.

Lördagen den 18 oktober 2014 fick vi möta en av våra senaste nya medlemmar, Cheyenne Röckner, född 1966 och som har  en alldeles speciell bakgrund. Fadern arbetade som direktör på IBM Svenska AB och detta gjorde att hon som barn och tonåring fick flytta med till London, Paris och Greenwich, Connecticut i USA, där hon fick sin skoltid som barn och tonåring. Väl tillbaka i Sverige gick hon en 3-årig utbildning på Rudbäcksgymnasiet i Stockholm och därefter på Stockholmsuniversitetet där studierna riktades mot språk och socialt arbete.

Flyttade till Lysekil 2007.

Efter uppbrott från sitt äktenskap med en amerikansk man  flyttade Cheyenne och hennes två söner Dustin, född 1996 och Quentin ,född 2000 till Lysekil. Anledningen till flytten var mötet med nuvarande maken Fredrick Röckner.
De skapade tillsammans företaget Radio Control SMD AB som utvecklar radiostyrningar och är idag ett av Sveriges snabbast växande teknologiföretag. De har bosatt sig i Lahälla, Brastad  och förvärvat hamnområdet där, med tillhörande Lahälla Knottfabrik, som de utvecklar till kulturhistoriskt besöksmål och för att användas i olika eventsammanhang. Några av Cheyennes tidigare arbetsgivare är, American Airlines(Special services) Norrtälje anstalten (programledare) och Legal Retrieval Dallas. Texas (notarie). Cheyenne är numera även politiskt engagerad i Lysekils kommun. Vi i Sallys döttrars kulturförening ser fram emot samarbete  och många intensiva och spännande möten med Cheyenne i framtiden.
Ulla Magnus Lindbom  
Cheyenne Röckner 2014

Frukostföredrag 30 augusti 2014

Hedvig-Christina Hell berättar om sitt författarskap.

Frukostföredrag 30 augusti 2014

Höstens första Sallyträff blev välbesökt och berikades med ett intressant föredrag av Hedvig-Christina Hell. Hon är född i Lysekil och bor numera på en lantgård i Bokenäs. Är före detta lärare men nu bibliotekarie och författare till bland annat tre romaner. Hennes stora skrivarintresse har funnits hela livet.

"Jag har ett starkt behov av att skriva av mig. Men med den senaste romanen Vita vinbär i en flash är det lite speciellt, eftersom den berättelsen bygger på min farmors flykt från Estland till Sverige under kriget. Här handlade det inte om att skriva "av" mig något, utan att snarare skriva "till" mig något."

Hedvig fångade hela vårt intresse när hon berättade och läste stycken ur ovan nämnda bok. Vi kunde konstatera, att hennes högst personliga berättande, var lika fint som hennes skrivarförmåga.

Ulla Magnus Lindbom

Hedvig-Christina Hell 2014

Frukostföredrag 26 april 2014

Ianthe Holmberg informerar om Fistulasjukhuset i Etiopien.

Frukostföredrag 26 april 2014     

Stort tack till Iante Holmberg som informerade och höll ett intressant föredrag om verksamheten på Fistulasjukhuset i Etiopen. Vi fick se bilder och höra henne berätta om människorna där och vad de uträttar. Deras arbete berörde oss alla. Det känns angeläget att kunna stödja deras verksamhet även i så liten skala som vi kan göra. Just framtidstron och den ljusa bild hon gav om förändringen till ett bättre liv för så många unga kvinnor var särskilt positiv.

läs mer www.fistulasjukhuset.se

Dr. Catherine Hamlin med patienter Fistulasjukhuset 2014

Maria Gustavsdotter 15 februari 2014

Vi samlades ett trettiotal Sallys medlemmar hos Lena Mossberg, Bro Häller. Efter en god och livlig frukoststund fick vi möta Maria Gustavsdotter från Uddevalla som var inbjuden som föredragshållare.
Maria, som bl. annat är välkänd för sina historiska romaner, fångade genast vårt intresse. Vi fick en inblick i hennes långa resa in i författarvärlden.
Tystnaden hon kunde åstadkomma med sitt berättande var påtaglig. Alla blev hänförda, när hon lärde oss känna sina romanfigurer från svunnen tid.
Efteråt hade vi frågestund.

Maria berättar:
Jag heter Maria Gustavsdotter och jag skriver historiska romaner. Redan när jag var åtta år bestämde jag mig för att bli författare när jag blev vuxen. Problemet var att det tog så lång tid innan jag blev vuxen och under tiden utbildade jag mig till tandläkare och fick fyra barn.
Jag slutade jobba som tandläkare, började skriva för veckotidningar samtidigt som jag hade diverse andra jobb. Det har blivit mer än hundra noveller, många följetånger och en hel del annat under årens lopp.
Våren 2005 kom min första roman ut och på hösten samma år kom den andra och jag hade rätt att titulera mig författare.
Mitt intresse för historia väcktes tidigt, antagligen för att mamma och pappa var historieintresserade. Den sommaren jag fyllt åtta och gått ut andra klass var vi i Varberg och såg Bockstensmannen och min första uppsats, ni vet " Vad jag gjorde på sommarlovet" handlade om honom.
Naturligtvis skriver jag böcker för att jag vill berätta en historia, en historia om människor. Men jag tycker också att det är spännande att visa hur mycket vi är en produkt av den tid vi lever i. Jag gör MYCKET research och tycker om det. Jag läser flera hyllmeter inför arbetet med varje ny bok och jag brukar även resa till de platser jag förlägger handlingen.
När jag börjar skriva på en bok har jag ganska vag bild av hurudana mina personer ser ut och är. De brukar komma till mig medan jag jobbar och ibland, och det är verkligen underbart, så gör de inte som jag planerat utan går sin egen väg.
Jag vill att mina påhittade personer skall uppföra sig så som man gjorde på den tiden då de levde. Våra värderingar har ändrats under århundradens lopp och vad som en gång var rätt och riktigt är nu ibland förbjudet.
Jag har valt att skriva om förgången tid, men det jag berättar om ska ändå kännas aktuellt.
Maria Gustavsdotter