Något av allt trevligt vi gjort... se också fliken fotoalbum för fler foton.

Sallys döttrars föreläsning på kulturveckan 2015 - Gun Jarnedal

På söndagen 4/10 kl 15.00 berättade Gun Jarnedal om "Starka kvinnor i Lysekil och omnejd". Skickligt berättade hon om många olika kvinnor och deras öden, över tid och rum, en del namngivna andra inte. Det är alltid lika underhållande att lyssna på Gun.

vid pennan/Cecilie Hofny

Gun Jarnedal och Ulla Magnus Lindbom

Kulturveckan 2015

Under kulturveckan 2015 i Lysekil fanns Sallys döttrar vid ett bord på Oscars , där medlemmar presenterade föreningen. Helgens tider var lördag 3/10 kl 11-15 och söndag 4/10 kl 11-15. På söndagen kl 15.00 föresläste Gun Jarnedal, se eget inlägg. Kulturveckan fortsatte runt om i kommunen och på tisdagen 6/10 fanns vi representerade i Brodalen.  

vid pennan/CecilieHofny  


      
Eva Olsson, Sallys döttrars ordförande, representerar föreningen på söndagseftermiddagen.

Allsångsfikaförsäljning 2015

Tack till alla som medverkat under allsångsfikaförsäljningen i sommar 2015. Senare i höst kommer vi berätta om till vilket ändamål vi väljer att stödja i år. Detta beslut är alla som medverkat i somras med och tycker till om vid ett möte.

Vårutflykt

Medlemmars aktiviteter

Vårutflykt till Dalsland 23 maj 2015

Att besöka Not Quite i Dalsland har varit på tapeten ett tag nu, och i år var det dags. Det var en bra bit att köra, så vi tog med oss fika och stannade vid Håverud för en fikapaus. Det fanns ett besökscenter alldeles vid Håverudsviadukten. Efter att vi har tittat på viadukten och vandrat runt lite i området reste vi vidare mot Fengersfors Bruk (http://www.bruket.se/index.htm) där Not Quite (http://www.notquite.se/) är baserade.

Vi började med en timmes guidning av Not Quite medlemmen Mia Felth. Hon berättade om brukshistorien, Not Quites historia, samt visade verkstäder. Lunch åt vi kl 13:00 i bistron i den gamla smedjan (se nedan). Efter lunch strosade vi runt på området; tittade på utställningarna, kikade i butiken mm.

vid pennan/Cecilie Hofny

Gökotta på Härnäset

Gökotta på Näverkärr naturreservat på Kristi Himmelsfärdsmorgonen.

Vi möttes upp på Näverkärr parkering och vandrade ut i morgonsolen till Karlsvik, där vi åt lite medhavd fika. Vi såg bland annat mandelblom, gullviva, blå viol och trift. Vi hörde västergöken. Vägen tillbaka tog vi förbi Näverkärrs gård, där huset står som ett minne från svunna tider. Under morgonen berättade Gun Jarnedal små berättelser allteftersom vi gick runt. Tack alla för ett trevligt sällskap!

/Cecilie Hofny     

Gökottegruppen

Näverkärr Gård

Näverkärrs Gårdshus från 1700-talet

Årsmöte 2015

Årsmöte hos kulturföreningen Sallys döttrar Lysekil

Sallys döttrars årsmöte hölls i år i Brodalen gamla ICA-affär, vilken Eva-Lotte Theander övertagit och renoverat. Lokalen har också blivit en lämplig, alternativ möteslokal för Sallys sammankomster och olika aktiviteter.

Efter en utsökt frukost började årsmötet. En ny ordförande skulle i år utses. Ulla Magnus Lindbom som varit föreningens ordförande sedan 2009 avtackades. Ulla har varit i föreningen sedan starten och varit en av dem som påverkat och utvecklat kulturföreningen. Rose-Marie Salfjord höll tacktal och överlämnade ett magnifikt bokverk av Lars Lerin. Ulla tackade i sin tur för alla stimulerande och givande år hon haft som ordförande. Hon berättade att engagemanget i föreningen samt kontakten med Sallys kvinnor hjälpt henne att som storstadsbo kunna etablera sig och känna sig hemmastadd på Härnäset, dit hon flyttat till en gammal släktgård 2002.

Till ny ordförande valdes Eva Olsson efter förslag från valberedarna Barbro Fernfors och Lisbet Calner. Eva Olsson är även hon bosatt på Härnäset. Efter flera år som sommarboende tog hon steget att flytta från Dalarna för att permanent bosätta sig i Bohuslän.

Enligt årsberättelsen 2014 framkom att föreningen gjort mycket intressanta aktiviteter. Alltifrån frukostträffar med föredrag, berättarkvällar, utflykter till allsångsservering under juli i Lysekils stadspark, där all behållning skänktes till välgörande ändamål. Mer information om verksamheten finns på vår hemsida www.sally-lysekil.se

Mötet avslutades vid 12-tiden och vi kunde alla konstatera att vi har många nya och kreativa förslag på aktiviteter även under 2015.

/Cecilie Hofny

Eva Olsson ny ordförande

Berättarkväll 3 mars 2015


Skagerraks kapare, berättarkväll på Bohusläns museum.

Onsdag 3 mars var Sallys döttrar inbjudna av Cia Säll, projektledare för B2H/Lysekils kommun till Bohusläns museum med tema  Skagerraks kapare.

    En studiehandledning i ämnet skulle presenteras.

 Representanter från Bohusläns hembygdsförbund, Bohusläns museum och aktörer från ACT/ Innovatum höll föredrag och visade bilder.

Malin Husar, skribent och "kaparkännare" gav oss levande berättelser om kapare.

Kerstin Thuresson, muntlig berättare från 3:e Vingen gav oss ett prov på verklig berättarkonst.

Anja Praesto, kommunikatör och inspiratör presenterade studiehandledningen.

I höst under våra berättarkvällar kommer vi att forska vidare i Bohusläns 1700-tal  med hjälp av denna handledning. Gun Jarnedal, med sin stora kännedom om vår lokala historia,  blir då vår inspiratör och berättare.

Flera Sallys medlemmar fick vara med om en mycket trevlig och spännande kväll på Bohusläns museum.

Ulla Magnus Lindbom


Presentation Skagerraks kapare Bohusläns museum 3 mars 2015

Tunnbrödsbakning 7 februari 2015

TUNNBRÖDSBAKNING.

Lördag 7 februari var det dags för Sallys första bakdag i Gunnar Bengtssons bakstuga i Brastad prästtorp.
Lillemor Mattsson var initiativtagare och handledare för oss Sallys medlemmar som fördelats i ett förmiddagspass och ett eftermiddagspass.
Till sin hjälp hade hon sin svägerska Annika. Båda hade fullt upp med att hjälpa oss då flera av oss var nybörjare i bakkonsten av bohuslänskt tunnbröd.

Allt fick gå smidigt och snabbt tillväga. Tunnbrödet hade kort gräddtid efter att ha kavlats ut till tunna kakor. Att knåda degen och vända dem på hällen krävde viss teknik.Man vande sig lite efter hand, både att hantera träspadarna och att elda samt icke minst att uthärda värmen från hällen. Tankarna gick ofta till våra förfäders omfattande och tunga arbete med att få sitt dagliga bröd från åkern till vedugnen.
Innan allt avslutades fick vi provsmaka. Förstå att brödet som vi nyligen lyft från hällen smakade vidunderligt gott när det serverades till kaffet med smör och ost.
Tack Lillemor för bakäventyret denna annorlunda lördagseftermiddag.

Ulla Magnus Lindbom
I Gunnar Bengtsson bakstuga. Foto Eva Olsson

Berättarkväll 21 januari 2015

Dikt och Prosa                 

SAGOR - Vi minns och berättar de sagor som lämnat intryck och inspiration.

Kvällen 21 januari samlades 15 Sallys medlemmar på Villa Bro till Berättarkväll. Temat var Sagor.

Gun Jarnedal introducerade och förklarade begreppen och skillnaderna i orden sagor, myter, legender och sägner. Därefter berättade hon om Elsa Beskow, vår mest kända barnbokskonstnär och författare som vi alla haft relation till som barn. Gun hade med sig  korg med alla hennes 30 böcker och de fick oss att minnas. 

19.30 serverades en god räksmörgås och kaffe.

Ritva Gunnarsson läste en berättelse om Spökhuset en bok från 1992. En saga, som hade fascinerat hennes tre barnbarn på 90-talet. Sedan berättade alla något om sina upplevelser i sagovärlden Allt från H.C Andersen, bröderna Grimm, Astrid Lindgren och fram till några av våra nutida sagoberättare.

Som alltid är berättarkvällarna med Gun Jarnedal intressanta och givande och barnasinnet hade bevarats hos oss alla, det märktes.

Ulla Magnus Lindbom



Elsa Beskow 1874 - 1953

Utflykt 10 maj 2014

Utflykt till Västra Tunhems Hembygdsförening.

Det har blivit något av en tradition för Sallys döttrar att åka på en utflykt på våren. I år valde vi att besöka Västra Tunhems Hembygdsförening vid foten av Hunneberg i naturreservatet Tunhems Ekhagar. Vi var 15 "döttrar" som deltog en dag i strålande solsken.
Vi fick en fin guidning av Harry Persson. Han mottog oss när vi kom och medan vi fikade i trädgården, talade Harry om Hembygdsföreningen och dess historia. Sedan visades vi runt i de olika byggnaderna.
Först en för trakten traditionell framkammarstuga, inredd med tidtypiska möbler och husgeråd. Sedan sockenmagasinet från 1750-talet som innehåller hembygdsföreningens utställning av allmogeföremål och information om traktens historia. Sist men inte minst, rotkonstmuseet, där delar av Birger Janssons livsverk av unika träskulpturer är utställda. Under 40 år av vandringar på Hunneberg samlade han grenar och rötter med intressanta former, som han skapade figurer av.
Det var en unik och intressant samling figurer av olika slag, som vi alla tyckte var mycket roligt att se.
Harry tog sig även tid att visa oss gamla kalk och skifferbrott som ligger i anknytning till prästgården någon kilometer från Hembygdsföreningen. Vi ställde bilarna vid prästgården och fick sedan en fin promenad till kalkbrottets "grottöppningar" via naturreservatets äldsta ek med 900 år på nacken.
Vi tackade Harry för hans intressanta guidning och begav oss upp på Hunneberg till restaurang Spiskupan, där vi fick en god lunch. Mätta och belåtna begav vi oss hemåt.

Text och foto /flik fotoalbum
Anna Hofny Collins

Berättarkväll 4 mars 2014

Dikt och Prosa
Gun Jarnedal berättar om Emilie Flygare Carlén född 1807 Strömstad - död 1892 Stockholm.

Vi träffades på Villa Bro, som nu övertagits av Lena och Pelle. De kommer att öppna officiellt på Påsk.
Vi var ett stort sällskap 17 sally-medlemmar som träffades i det vanliga rummet för berättarkvällar och som nu möblerats om.
Lena hälsade oss varmt välkomna och Sallys döttrar överlämnade en hortensia som välkomstpresent till det nya Villa Bro.
Gun övertog ordet och började berätta om Emilie Flygare Carlén och Gun är alltid roligt att lyssna till.
Emilie föddes i Strömstad i en välbärgad familj, där fadern var redare. Emilie var yngst av barnen i familjen och blev sin faders älsklingsbarn. Hon fick en god uppfostran och utbildning och skrev ofta ned vad som hände henne. Hon följde med sin far på hans resor i Bohuslän.
Emilie gifte sig i 17-årsåldern med en man som var mycket äldre än hon. Maken dog efter 5 år. Hon fick fyra barn med honom varav två dog i barnsäng och en blev bara några år gammal. En son överlevde en längre tid, en som hon älskade mycket högt.
Efter makens bortgång återvände hon till sin mor. Fick en ny dotter med en man som försvann lite mystiskt. Denna dotter fick det inte så trevligt.
Emelie flyttade till Stockholm. Hon skrev ju alltid och blev uppmuntrad av August Blanche att publicera. Första boken blev en succé och hon fick mycket bra betalt för sin bok. Hon fortsatte med ytterligare sex böcker i snabb takt Hon bildade ett litteratursällskap. där bl.a. Carl Jonas Almquist, August Blanche m fl. deltog. Hon gifte sig ytterligare en gång med en man
som var sju år yngre än henne. Han var republikan och kungahatare.
Emilie började skriva igen om Bohuslän t.ex. Rosen på Tistelön, som hon fick publicerat i Aftonbladet kapitel för kapitel. I slutet av sitt liv fick Emelie det fattigare och svårare.

Annika Rockström berättade om en kvinna från Bohuslän. En fantastisk kvinna som kunde ro. Under guldgrävaretiden tog hon sig från Bohuslän till Alaska och rodde på älvarna där till de olika guldförekomsterna. Hon åkte fram och tillbaka mellan Alaska och Bohuslän. Det gick tydligen bra för henne för utanför Strömstad har hon en egen ö som hon dekorerat med sten under de tider hon var i Sverige.
Resegruppen fick i uppdrag att ta reda på lite mera om henne och denna ö. Den är tydligen öppen för besök sommartid. Kan vi åka dit? Annika hade ytterligare lite funderingar om kvinnor som hon kunde tala om. Vi var många och diskussionerna blev livliga.
Eva Olsson stammar från Tistelön och hon kunde berätta att det såg ut så som Emilie beskrev. Evas farmor och farfar hade bott där.
Ritva Gunnarsson läste på sin vackra finlandsvenska "Visst gör det ont när knoppar brister" En dikt som passar denna synnerligen "varma" vår.
Värdfolket Lena och Pelle bjöd på en jättefin räksmörgås som bådar gott för kommande träffar. Gun avslutade med att läsa ett stycke ur Rosen på Tistelön.

Minnesanteckningar från en berättarkväll i mars 2014
Gunilla Håkansson.
.

Berättarkväll 18 november.

Dikt och Prosa i novembermörkret på Villa Bro.

Gun Jarnedal hälsade välkommen. Hon hade denna kväll valt att berätta om Selma Lagerlöf, vår mest framgångsrika och uppskattade författare. Selma Lagerlöf, 1858-1940, första kvinnan i svenska akademien och första kvinnan som fick nobelpriset i litteratur.
Gun fångade som vanligt vår uppmärksamhet omedelbart då hon på sitt högst personliga sätt berättade om Selma. Inte bara som författare utan även om hennes privata liv och relationer. Hon valde även att högläsa några stycken från  Kejsarn av Portugallien publicerad 1914.
Efter att ha inmundigat en härlig räksmörgås, druckit kaffe eller te, småpratat om aktuellt inom Sallys fortsatte vi.
Bodil Jonasson berättade och bjöd oss på några boktips av en italiensk författare som skildrat kvinnor i tre generationer och deras sökande efter identitet. Lisbet Bergström berättade om en triologi som skildrade ett livsöde om ett krigsbarn.

Rose-marie Salfjord läste dikter av Ebba Lindqvist från en antologi "Röster i Bohuslän" .Ebba Lindqvist som varit hennes lärare under skoltiden i Göteborg hade påverkat och inspirerat henne mycket.
Kvällen avslutades vid nio-tiden och vi skingrades med viss saknad ut i höstmörkret.

Ulla Magnus Lindbom
Selma Lagerlöf 1914

Berättarkväll 22 oktober.

Hösttraditioner.

Höstens berättarkväll handlade om hösttraditioner. Vi samlades åtta sallys på Villa bro i puben med levande ljus och värme från braskaminen.
Gun Jarnedal berättade och ledsagade. Förvånansvärt många traditioner och sedvänjor har vi i samband med hösten. Alla berättade vi och förmedlade familjetraditioner. 
Vad som framgick var att Alla Helgona dagen och Hallowen firas ungefär på samma sätt över hela Sverige. Alla vi, som var där, kommer från olika platser och hade liknande att förtälja.
En god smörgås serverades och smakade bra vid åtta-tiden
Vi hade så goda samtal att vi dröjde kvar på Villa Bro ända fram till 10-tiden.

Ulla Magnus Lindbom

Besök på Nordiska Akvarellmuseet.

Utflykt till Akvarellmuseet i Skärhamn 1 juni.

En ljuvlig försommardag i strålande solsken hade vi vår årliga utflykt. Vi besökte Nordiska akvarellmuseet. 
Efter en utsökt lunch i museets restaurant fick se en uttrycksfull och stark utställning av Alice Neel New York 1926 -1982 " Nära relationer". 
Efter guidningen blev vi inviterade till Gunnel och Lennart Bornmalm. Vi bekantades med deras författarskap och hyllade dagen med visor, vin och glädje. Bilderna från dagen berättar. Se dem i vårt fotoalbum.




Berättarkväll 6 mars. Dikt och Prosa.

Med våraning i luften samlades vi till vinterns sista berättarkväll med temat dikt och prosa.
Gun Jarnedal inledde med att ge en levnadsbeskrivning av Ebba Lindqvist och läsa ett urval av hennes dikter.
Rose - Marie hade haft henne som svenskalärare och kunde bidra med att ge en personlig bild av en ödmjuk människa. Sedan var ordet fritt och kvällens deltagare läste medhavd litteratur.
Det blev många dikter, lika mångfasetterade som livet självt.Dikter och anekdoter som kunde följa en genom livet eller sammankopplas med händelser.
Efter en god fika fortsatte vi. Dikter varvades med aforismer och visdomsord av stora tänkare och filosofer.
Vi fick också med oss lästips om böcker av intressanta författare.
En underbar kväll tyckte alla närvarande - näring för själen.
Hoppas att vi blir ännu fler deltagande på hösten när berättarkvällarna återkommer.

Vid pennan  Ritva Gunnarsson

Dikt och prosa

På årets första berättarkväll träffades vi på Villa Bro en kylig januarikväll.
Kvällens ämne var Dikt och Prosa. Gun Jarnedal inledde och berättade att hon alltid läst mycket och Fogelström och Moberg var tidiga favoriter. Den här kvällen hade hon valt Gustaf Fröding som kvällens poet. Han föddes 1860 på Alsters herrgård i Värmland. Båda föräldrarna var labila och Gustaf kom hela sitt liv att lida av psykisk sjukdom och senare också av svåra alkoholproblem. Det hindrade honom inte från att skapa en diktskatt som i högsta grad lever kvar hos många svenskar. Gun berättade att en artist ligger på Svensktoppen med en av Frödings dikter, Strövtåg i hembygden.
Gun läste sen dikter ur "Gitarr och dragharmonika" och "Stänk och flikar" och de dikter hon valt speglade Frödings breda repertoar.
Bodil hade tagit med några böcker av Stefan Einhorn, bl a "Den sjunde dagen", "Medmänniskor" och "Änglarnas svar" och hon rekommenderade dessa varmt.
Efter en god smörgås och kaffe delade vi med oss av goda läsupplevelser och Gun läste en liten novell av Jonas Hassan Kemiri. Kvällen avslutades av RosMarie som läste en dikt av Karin Boye.

Vid pennan  Lena Rydenstam

Onsdagen den 24 oktober hade vi höstens första berättarkväll.

Torgny Salfjord
berättade ölets historia och vi fick inblick i arbetet på
Alafors Bryggeri.

Ett 20 –tal Sallys var med
och denna gång hade några av oss med äkta män.

Torgny berättade om ölet som är vår äldsta dryck.
Framställt av korn, rostad och jäst.
I Skandinavien drack man mjöd redan på 1000-talet
och på kontinenten i antikens Mesopotanien
tillverkades öldrycker.
Vi fick provsmaka olika ölsorter
och blev serverade en sedvanlig landgång.
Det hela var mycket intressant och stämningen var hög.

Skrock och vidskepelse

Den 29 november träffades vi, ett tiotals Sallys, för en berättarkväll på Villa Bro. I mörkret och värmen från braskaminen, fick vi följa med Gun Jarnedal på en resa in i vidskepelsen och skrockens värld.


Att skrock och vidskepelse var vanligt här i Bohuslän berodde säkert på att man var beroende av vädrets makter både för skörd och fiskelycka. Många olika ritualer använde man för att blidka det ondas makt. Alla känner vi igen de vanliga skrock-beteenden som vi faktiskt än idag respekterar, många av oss.

Många nya aha-upplevelser fick vi genom Guns rika kunskaper om seder och bruk i Bohuslän.

Gå inte under stegar, lägg inte nycklar eller skor på bordet, spotta tre gånger om du stöter på en svart katt som går över vägen. Detta är inte bara svenska beteenden utan finns också i många andra länder. Antonia van Galen kände igen det från Holland, Birgitta Hofny som bott i flera länder bl a Italien kände igen det och själv har jag erfarenhet från Frankrike. Alla har vi stött på människor som på fullt allvar planerar sina handlingar utifrån tro på skrock

Det är inte bra att vara tretton kring bordet och hotellrum nummer tretton är i princip obefintliga.

Man ska inte företa sig viktiga saker fredagen den trettonde och skulle något obehagligt inträffa den dagen beror det förstås på dagens datum.

Men Gun berättade så mycket mer från sin barndom och vi satt andäktigt lyssnande och det var som vanligt svårt att bryta upp.

I pausen serverades en god räksmörgås och kaffe/te.

Vi ser fram emot nästa berättarkväll den 10 januari. Då handlar det om läsning som påverkat oss, dikt eller prosa.

Vid pennan Ulla Magnus Lindbom

.



Lysekils kulturvecka


Invigning 28 september.

Invigningstal hölls av kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth.

Sallys Döttrar Lysekil medverkade med presentation på skärm
och höll föredrag på temat
“Kvinna i Sverige och världen förr och nu”
Gun Jarnedal och Lena Rydenstam berättade.



Tidsresan den 2 juni

En försommardag i juni hade Sallys döttrar bjudit in till en ”Tidsresa”, ledd av Gun Jarnedal. 17 deltagare fick en spännande resa genom tusentals år under kunnig ledning.


Vi började med att besöka två rösen från bronsåldern (1800-500 år f Kr) vid Lysekils kyrka. Det första var ett s k  långröse som var gravplats för en person. Vilka personer som hedrades på detta sätt vet man inte, men man kan förmodligen utgå från att det var en hövding eller liknande. Ovanför Rössvik (nuv Rosvik) ligger ett annat vackert röse. Inget av dessa rösen är utforskade men de är oftast fyndfattiga.


Gun berättade också om den badkultur som växte fram på 1800 talets mitt i och omkring det nuvarande havsbadsområdet. Lysekilsborna var avvaktande till nymodigheterna och tyckte att om det varit meningen att man skulle simma omkring i havet skulle nog människorna haft simfötter. Istället kom societeten från Stockholm till Lysekil för att njuta av de stärkande baden.


Vi fick också lära oss att ”strandsittare” kallades de som inmutat ett område och byggt ett hus på ofri grund. Strömstierna på Vese gård, som ägde Lysekil och Bohus Malmön sålde så småningom tomterna till husägarna och Lysekil växte och fick stadsrättigheter 1904.


Resan gick vidare till Lyse kyrka och kyrkoruinen nedanför. Det har funnits flera kyrkor på den här platsen. Det vittnar bl a en gammal gravsten om som nu  ligger inne i ruinen och är daterad till 1100 talet.


Den nuvarande kyrkan firar i år 100 år.


På väg från kyrkan stannade vi vid en gravplats med järnåldersgravar. En av gravarna har en upprättstående sten. Där fick vi höra sägnen om Axel och Valborg.  Axel som var en riddare från Dragsmark var trolovad med Valborg och Hakon blev hans rival. Efter diverse förvecklingar möttes de båda vid ett slag på Lyseslätten och Hakon dödades och begravdes i den här graven. Axel dog också på väg över Gullmaren och Valborg som haft två friare fick sluta sina dagar i klostret.


Men det finns inte bara en sägen knuten till den här graven vid Skals gård. En annan berättar att det skulle ha funnits två kungasöner som traktade efter samma flicka och gick en våldsam död till mötes och att den ene var begravd här.


Där nuvarande Preemraff ligger fanns en s k Megalitgrav från bondestensåldern, ca 6000 år gammal. Den är i början av 70-talet flyttad till den nuvarande platsen.


Denna grav är en gånggrift där man kan se en gång under de lagda stenarna. Det är en kollektiv grav där man begravde flera människor på samma plats.


Vid Lyse vackra hembygdsgård passade vi på att dricka kaffe men vi kunde också besöka det nybyggda museet. Det invigdes 2010 efter ett gediget ideellt arbete. Gun kunde berätta att Thordenstiftelsen nyligen hade beviljat 100 000 kronor för att färdigställa byggnaden och inrätta ett arkiv.


I Brantseröd i närheten av hembygdsgården besökte vi ytterligare en dös från bondestenåldern. Det är en av de vackraste, enligt Gun.


Resan gick vidare till Vinbräcka, där vi kunde beskåda en bautasten från järnåldern, 2000 år gammal. Den är 7,86 m hög och ligger i ett gravfält.


Resan närmade sig sitt slut men ett besök vid Backaristningarna var förstås en höjdpunkt. Bronsåldersrösen har byggts nära vattnet medan ristningarna oftast ligger  längre in i landet och Backa ligger ca 40 m ö h.


Hela området är mycket rikt på ristningar och idag kan man vandra på den s k heliga vägen och besöka flera av hällarna. Här finns den kända ”skomakaren” med ett verktyg i handen, möjligen en symbol för Tors hammare. Men här finns också många skepp, människor, ett brudpar, djur, vagnar och solsymboler och mängder av skålgropar.


Ett sista stopp gjordes vid Brastad kyrka där vi såg två runstenar inmurade på vardera sidan om ingången. Den ena runstenen har inskriptionen ”Jungfru Maria hjälpe den som reste denna sten”. Den andra stenen saknar runor och har två djur som står mot varandra. Stenarna är ca 1000 år gamla.


Dagen avslutade med en god middag på Röe gård. Trots att vi tillbringat fem timmar i en resa genom årtusenden kunde vi bara se en bråkdel av vad som finns av de rika fornlämningar som omger oss.
 
Lena Rydenstam

 

ÄGGAFEST
Röe gård , onsdag den 4 april kl.18.30

Soroptimister och Sallys döttrar lärde känna varandra under gemytliga former.

Så skriver Ulla:

Äggafest på Röe Gård med Soroptimisterna från Lysekil och Kungshamn och Sallys döttrar, Lysekil.

Ett 40-tal damer samlades till en riktigt festlig kväll på Röe Gård.

Maria hade dukat upp ett festbord med allsköns påskrätter.
Sillinläggningar av olika slag, Janssons frestelse, hembakat olika slags bröd, ägg, och renkött.
Både gravad och rökt lax, ostbricka, sallader och frukter. Alla festade vi och hade trevligt.

Lisbet Calner introducerade och hälsade välkommen. Sedan fick vi höra om Soroptimisternas hela imponerande historia från 1920 talets start i USA till dess nuvarande verksamhet över hela världen.

Även vi, Sallys döttrar, fick presentera oss och berätta om vår, i sammanhanget, nästan nystartade verksamhet.

Det konstaterades att vår ideologi stämmer överens. Fortsatta sammankomster kunde även ske framledes. Vi kan tillföra och utbyta ideer och möjligheter till varandra.

Vattenloppet i Lysekil i Maj är Soroptimisternas nästa projekt. Behållningen därifrån hjälper till med vattenrening i Afrika. Att få rent dricksvatten är ett oerhört stort behov.

Vårt stora projekt är Allsångservering i Stadsparken i Lysekil i sommar, där behållningen också går till stöd för kvinnor i Etiopien.

Ser gärna Äggafesten på Röe Gård som en möjlig, framtida tradition för oss alla.

Ulla

 

Vinterns sista berättarkväll hade vi den 15 mars.
Vi var 17 Sallys samlade i braskaminens värme i puben på Villa Bro.

Vi lyssnade intresserat på Gun Jarnedal
som med stor inlevelse berättade
om påskens alla traditioner.
Påsken, vår äldsta högtid,
har många seder över hela världen
och inte minst här i Bohuslän.
Vi fick veta om påskeldar,
blåkullafärder, påskris, ägg
och många seder i samband med påsken.

Kvinnodagen den 8 mars

 var vi inbjudna till
Lysekils Bibliotek.

Sallys döttrar presenterade sig och berättade om sin verksamhet.

Kvinnor läste dikter av och om kvinnor.
Allt kvinnodagen till ära.

Läs mer
här.

Berättarkväll

Den 17 januari 
var det dags för årets första berättarkväll.


                  Tema livsupplevelser.

Så här berättar Ulla:

Vi var tretton sallymedlemmar som träffades i puben på Villa Bro.

I braskaminens värme berättades det runt temat Livsupplevelser.

Vi började med att lyssna till ett radioprogram om Min livsresa,"Konstnären som valde lugnet på Härnäset" av Elisabeth Cederblad.

Därefter läste Gun, ett kapitel ur en nyutgiven bok, om sin mormor Anna, som så inspirerande och kärleksfullt invaggade henne i berättandets värld. Denna livsupplevelse bidrog till att forma hennes talang för berättande och intresset för sin hembygds historia.

Maria berättade om sin familj och uppväxt i Göteborg. Hennes ambition att utbilda sig till sjökapten kullkastades plötsligt av en enda uppkommen situation. Hon fick istället sadla om och bli hushållslärare. Matintresset och storhushållning ledde henne fram till att idag vara ägare och driva Röe gård.

Bodil berättade att hon växte upp på Sveriges sydligaste slättland och efter rundflyttning i landet slutligen hamnade bland bergen i Bohuslän. Hon fick vänja sig till landskapet. Idag med fast bostad i Brastad och sommarhus i Dalsland finner hon variation och stor stimulans i sin tillvaro.

Yvonne berättade om, att hon i sin barndom upplevt ett annorlunda Brodalen. En central gata med affärsverksamheter mitt i byn. Svårt att föreställa sig idag.

Rosemarie berättade om hur en familjemedlem från Fagerbacka utsattes för en lång och besvärlig hemfärd. För införtjänta 20 kronor hoppades hon dock på att kunna underlätta gångfärden då hon kom fram till Brodalen, genom att köpa en sparkcykel. Till sin besvikelse fick hon fortsätta till fots för sparkarna var alla slutsålda.

Lena upplevde en situation som berörde henne mycket och gav återkommande tankar genom livet. En liten 4-årig pojke diagnostiserad autistisk, visade sig kunna läsa och utföra en handling med koncentration och närvaro vid ett undersökningstillfälle. Denna rörande upptäckt fick hon bevittna tillsammans med pojkens läkare och anhöriga. I ett enda ögonblick förändrades hela hans vård och livssituation.

Marianne Johansson berättade att hon föddes och växte upp i Kville. Gifte sig och flyttade till Wrångebäck där hon och maken driver jordbruk och sågverk. Hennes arbete är mångsidigt och hon finner stor glädje i att bl. annat att väva vackra och dekorativa trasmattor.

Vi konstaterade, och alla hade vi erfarenheter av, att livet kunde ändras och omredigeras ibland av plötsliga och oförutsedda händelser. Att vara följsam och lyhörd kunde vara en bra egenskap att ha med sig på sin livsresa.

Ulla

 

  Berättarkväll

Årets sista berättarkväll hade vi på
Villa Bro
den 8 december.

Ulla berättar:

En stämningsfull berättarkväll fick vi uppleva
i braskaminens värme på Villa Bro den 8 december.
Gun Jarnedal berättade om julens traditioner,
om hur och varför vi bevarat dem genom århundraden.

Annika Rockström gav oss en rörande berättelse
om en åldrig, rysk, skomakares ensamma jul.

Rosemarie Salfjord berättade om en egendomlig
och annorlunda julafton som hon varit med om på
60-talet.

Vår sedvanliga landgång serverades i julsmyckad matsal.
Vi njöt, lyssnade och kopplade av från all julstress.
Som jag tidigare nämnt-
det är något särskilt med dessa kvällar.

Ulla
 



 

Utflykten till Backa hällristningar!

Lördagen den 17 september  möttes vi på
parkeringen vid gamla Konsum.
Därifrån gjorde vi sällskap till Backa, där Gun, på sitt, som vanligt proffsiga sätt, visade oss historiens vingslag i form av hällristningarna.


 
 

 

Afternoon tea

Den 6 augusti upprepade vi fjolårets succé!

 Vi träffades på Villa Bro kl 15.00
där vi fick njuta av eftermiddagste med
bland annat härliga scones på engelskt vis!

Allsång i parken

Sallys Döttrar stod återigen för fikaförsäljningen vid sommarens Allsång i Lysekil. Förtjänsten har bla gått till att utbilda en ung kvinna i Etiopien till sjuksköterska.

Vi tackar våra underbara bakerskor, som bakat så goda bullar och kakor. Vi fick många kommentarer om att det smakade så bra.    

Vi hjälptes åt i sann ”Sally-anda” med att baka och stå i tältet, men det allra tyngsta lasset drogs av Birgitta Hofny.
Heder åt henne! 

 


Birgitta Hofny

Utflykten till Sundsby den 21 maj

I Margareta Huitfeldts fotspår”

Vi åkte till Sundsby Säteri på Tjörn när våren stod i full blom. Det var så vackert.

Väl framme hade vi en stund över att dricka kaffe innan vi blev guidade runt ägorna.

Guidningen tog ca en timme
och beskrev historien kring Sundsby säteri och Margareta Huitfeldts  liv och varför hon tvingades göra sin stora donation. 
Vi fick också reda på hur
Sundsby uppstått som besöksmål. 

Vi startade guidningen vid Goddag-stenen, såg på
Greens grotta, Vinkastet och avslutade med den arkeologiska utgrävningen.

Lunchen  smakade mycket bra efteråt. 
Vi hade fått välja på kotlettrad eller sej
.
Det visade sig bli både rikligt och vällagat.

Under eftermiddagen promenerade vi längs vandringsleden, tittade i de gamla vackra byggnaderna eller tog en fika i trädgården innan färden gick hemåt efter en härlig utflykt med toppenväder.

Medlemar i Sallys döttrar betalade bara 100 kr för guidning och lunch, icke medlem betalade 220 kr.

Vi avslutade vinterns berättarkvällar tillsammans med
Annika Rocksström
Onsdag 16 mars på Villa Bro

Berättelser om möten med kvinnor som berör.

Annika Rockström inledde med berättelsen om Moa Martinsson

Vi fortsatte med att berätta om kvinnor vi mött  som haft betydelse i våra liv.

Genon inspiration av Moa och hennes bok "Kvinnor och Äppleträd"
fick vi namnet  Sallys Döttrar.
 
Men Moa var bara en av många i historien som vågade säga sin mening...


Berättarkväll

Intresserade åhörare myser i glashuset

Den 13 januari samlades vi i det inglasade uterummet på Villa Bro för att lyssna på Gun Jarnedal som så medryckande berättade för oss om folktrons väsen och lokala sägner.

De levande ljusen glittrade och kaminen sprakade och spred sin värme när vi trollbundna satt och  lyssnade.
 

Vi lärde oss att skillnaden mellan saga och sägen är att sagan är helt uppdiktad, medan sägnen handlar om en viss plats, en viss tidpunkt och kanske med ett uns sanning.

Gun delgav oss små berättelser från vårt närområde, och det handlade om både Näcken, jätten i Brofjäll, häxan Elin i Staxäng, gastar, Långben Rese, vättar i vårdträd och många andra figurer.

I halvtid gick vi in på Villa bro och åt en god smörgås innan vi fortsatte vår kväll inne i pubavdelningen.

Där fick vi bland annat höra att man förr trodde att det bodde folk på havsbottnen, som hade hus och ladugårdar med djur, precis som människorna.
Ville man ha god fiskelycka så var det bäst att slänga i en kavring i vattnet. Det tyckte havsfrun om.

Tjugondag Knut och allt som hörde till, var någonting annat som Gun berättade om.
Julen var en stor händelse i den gamla folktron och i bondesamhället och varade fram till kyndelsmässodagen den 2 februari.


En sammanhängande känsla genom alla berättelserna var att man ska sköta sig, vara ärlig och snäll mot andra och inte förstöra vår natur.


Det är saker som jag tycker man ska tänka på än idag...

                                                           Carina Hellsten




Gun Jarnedal

Julkransbindning

21 november
Det lackde mot jul och första advent.
För tredje året träffades vi för att göra egna julkransar!

Ros-Marie berättar...

I regnig novemberlördag i Vrångebäck kom vi sex förväntansfulla för att binda dörrkransar av allehanda slag.
Gunilla Strömbrink hade inhandlat halmstommar och spoltråd så det var bara att skrida till verket.
Vi hade olika naturmaterial med oss som deltagarna generöst delade med sig av.
Efter att vi skapat en stund bjöd Birgitta på gott kaffe och stenungnsbakat bröd, så fick vi också en trevlig pratstund, innan arbetet avslutades. 
 
Rose-Marie Salfjord

Berättarkväll den 11 November.

Kura Skymning på Villa Bro.

" Tack för en väldigt trevlig berättarkväll!

 Det var verkligen givande och jag fick med mig många funderingar hem när det gäller muntlig framställning.

 Speciellt värdefullt var, att vi fick prova på själva, även om det var ganska svårt.

 Det Annika Rockström gjorde var verkligen bra då hon lät oss alla vara aktiva både som lyssnare och talare.

 Jag ser fram emot flera kvällar.

Skriver Annika Lindqvist, en av deltagarna.

 

Vinterns första träff ägde rum i början av november.
Det blev en riktig myskväll.  (Bilder i fotoalbumet)

I brasans sken kurade vi ihop oss och njöt av stämningen och Annika Rockströms verbala förmåga att förmedla berättelser.

Vill du också vara med på den sista berättarkvällen för den här gången, boka då redan nu i din almanacka onsdagen den 16 mars .
.

Annika Rockström

 Afternoon tea
gick av stapeln, på Villa Bro, den 14 augusti.

Det var en härlig eftermiddag när fick lära oss hur man på engelskt vis dricker afternoon tea
Vi serverades sandwiches, scones med tillbehör och ovanpå allt detta kakor!

Värdinnan på Villa Bro -  engelska Fiona -  hade till sin hjälp, Ann Snowden, bördig från Skottland. 
Vädret var underbart och vi kunde sitta
utanför glashuset i den vackra trädgården.
 

Svensk Handel och Kaprifol Event  upprepade förra årets succé!
Allsång i parken med allt vad det tillhörde!

Under fem torsdagar i juli stod Sally Lysekil i fikatältet och serverade kaffe med hembakt.
Vi hade jättekul!

I år axlade Birgitta Hofny det stora ansvaret för fikatältet.
Det var mycket att fixa och dona med, mycket att planera och förbereda, men Birgitta klarade det med bravur!
Du är guld värd!

Tack även till alla som har hjälpt till med försäljningen i tältet, och till er som bakade så mycket gott bröd.
Utan er hade det inte gått att genomföra.

Det är härligt med så många underbara kvinnor som ställer upp i vår förening!
J

Jag vill även sända ett tack till
Villa Bro som var vänliga att låna ut sitt tält till oss.

 

Birgitta under den sista, tyvärr lite regniga allsångskvällen.

Bazar

 

Sally Lysekil hade en bazar på Villa Bro under Brodagen den 15 maj kl 13.00.

Det blev försäljning av både nytt och gammalt.


 

Här kommer lite mer info om vad som hände under dagen!

 

BRODAGEN

15 MAJ kl 13.00

"Från hällristning till Rock & Roll"

I samarbete med hembygdsföreningen inbjöd
Villa Bro till en familjedag

* Bil- och MC-utställning

* Guidning av Bro kyrka 13.00 15.00 17.00

* Hembygdsmuseet hade öppet

* Guidning vid hällristningarna i Störeberg

* Öppen lantgård med ponnyridning, vi kunde se en     
   toppmodern  helautomatisk mjölkanläggning

* Ansiktsmålning

* Mat och fika under hela dagen

* Barbeque och underhållning från kl 18.00 på Villa Bro
  med Bröderna Svensson - "Från 60-tal till nutid"

 

Wilma, Rebecca och Cecilie hade ett bord.

Tidningsartikel

Artikel i Lysekilsposten den 23 April 2010


Att äga en ko eller några hönor kan betyda skillnad mellan fattigdom och välstånd i

många delar av Etiopien idag. 3DHope for Tomorrow är en av många hjälporganisationer som verkar i landet.

 

3DHope for Tomorrow gästade på lördagen Sallys döttrar i Brodalen.  På Villa Bro hade ett stort antal kvinnor samlats till programenlig frukost. Dagens inbjudna hedersgäst – Tadesse Wotango – ursprungligen från Awassa i Etiopien men numera Uddevallabo berättade på ett inlevelserikt sätt om sin klassresa från fattigdomens by till välståndets Sverige och hur han

nu från Sverige hjälper sina medmänniskor i hemlandet.

 

Mikrolån effektiv självhjälp

Att äga en ko eller några hönor kan betyda skillnad mellan fattigdom och välstånd i

många delar av Etiopien idag. 3DHope for Tomorrow är en av många hjälporganisationer som verkar i landet och som skänker pengar för hjälp till självhjälp. Det kan handla om mikrolån. Man får t ex lån för att köpa en ko som sedan när den kalvar

innebär en inkomst vid försäljning,  På det viset betalar man tillbaka sitt lån.  3DHope driver också sexton byskolor som ligger 20-40 mil söder om Addis Abeba. 

 

Snart färdig sjuksköterska

Sallys döttrar i Lysekil drar sitt strå till stacken genom att bekosta utbildningen för Almaz, en ung flicka som vill bli sjuksköterska.

Almaz, som Tadesse träffade vid sitt senaste besök i hemlandet, gör stora framsteg och hon kommer redan om 7 månader att vara färdigutbildad sjuksköterska. 

Efter tre månader därefter, som tillägnas staten Etiopien, har hon möjlighet att börja arbeta

i sin hembygd. Hennes stora önskan därefter är att ha ett litet mobilt apotek och att köpa en moped för att lättare kunna nå ut på landet.

 

Stort kvinnligt ansvar

Tadesse visade också bilder och berättade om hur kvinnor i hans hemtrakt och på övriga landsbygden får slita för att få ihop till den dagliga födan.  Männens ansvar är att jaga för att få mat till grytan över den öppna elden medan kvinnornas ansvar vilar på att sköta barn, samla ved, bära vatten och laga mat.  De största bristvarorna är ved och vatten

 

Tadesses bilder och berättelse om hur man fortfarande lever i det fattiga Etiopien

manar till eftertanke det var alla åhörare eniga om.

 

 

3D (3 Development) står för utveckling inom 1) utbildning 2) hälsa och 3) socialt stöd

Det är en fri organisation som är politiskt och religiöst oberoende, som i första hand arbetar med barn och ungdomar på landsbygden i Etiopien.

 

Tadesse Wotango och Rowana Hassan

 
Gun visar oss en intressant hällristning

Verksamhetsberättelse Sallys Döttrar Lysekil 2009

2009 har varit ett innehållsrikt år för alla medlemmar och övriga intresserade av föreningen Sallys Döttrar Lysekil. Förutom frukostmöten på Villa Bro har vi haft en hel del andra aktiviteter.

En skara entustiaster vandrade en solig lördag i september ledda av Gun Jarnedal runt i Bro -nejden, en trakt fylld av historiska spår som Gun förmedlade med sin goda förmåga till historieberättande. En söndag strax före jul träffades ett gäng för att binda julkransar tillsammans.

Inte minst har föreningens kassa under året stärkts rejält genom att ett duktigt arbetslag ställde upp under allsångskvällar i Stadsparken och serverade sugna Lysekilsbor kaffe med hembakat och de allra hungrigaste serverades korv. Detta gjordes under sex intensiva dagar under lika många veckor i juli och augusti. Projektet genomfördes med hjälp av Villa Bro som lånade ut sin stora tält, Allfoto, som gav föreningen reklammaterial och inte minst genom att kaffebryggare (modell restaurang) och diverse tillbehör kunde lånas av en restaurang i Eskilstuna.

På våra sju frukostmöten under det gångna verksamhetsåret har vi ibland haft speciellt inbjudna gäster. En lördag i juni berättade den mångbereste Olle Fjordgren om sina strapatser i Mongoliet. Han är gemmolog och kunde bl a förmedla intressanta fakta om diamanter. Han visade också bilder på primitiva bosättningar och berättade om hårda levnadsvillkor för befolkningen i det inre av Mongoliet.

Lena Linden, som är ansvarig för verksamheten på Nordens Ark, besökte Sallys i oktober. Hon höll ett mycket inspirerande föredrag om sina skyddslingar djuren och bl a berättade hon om hur man via databaser kan finna lämpliga partners för de utrotningshotade djuren. Ett världsomspännande arbete. Sallys döttrar passade vid detta tillfälle på att anmäla vårt ekonomiska stöd som fodervärd för Bohus Dals svarthöna för 2010.

Arbetet med att stödja Almaz i Etiopien rullar vidare. Föreningen bekostar Almaz utbildning genom kontanta insättningar via organisationen 3DHope for Tomorrow. Vi får fortlöpande positiva rapporter från 3DHope i Uddevalla.
 
Gunilla Strömbrink